Cele mai bune locuri pentru a vedea aurora boreală

Aurora boreală, cunoscută și sub denumirea de „luminile nordului”, este un fenomen natural spectaculos. Acesta este cauzat de interacțiunea particulelor solare cu atmosfera Pământului. Spectacolul de lumină pe care îl creează este unul dintre cele mai impresionante și căutate experiențe naturale.

Norvegia: Tromsø

Tromsø, situat în nordul Norvegiei, este considerat unul dintre cele mai bune locuri pentru a vedea aurora boreală. Orașul este situat chiar în mijlocul ovalului auroral, zona cu cea mai mare activitate a aurorelor. Între lunile septembrie și aprilie, cerul senin și nopțile lungi oferă condiții ideale pentru observarea acestui fenomen.

 • Transport: Tromsø este accesibil cu avionul din Oslo și alte mari orașe europene.
 • Activități: În afară de aurora boreală, Tromsø oferă și tururi cu sania trasă de câini, excursii cu barca și pescuit pe gheață.

Islanda: Reykjavík și zonele înconjurătoare

Islanda este o altă destinație populară pentru a vedea aurora boreală. Reykjavík, capitala țării, oferă multe opțiuni pentru observare, însă este recomandat să te îndrepți spre zone mai puțin poluate de lumina orașului.

 • Locuri recomandate: Parcul Național Þingvellir, plaja de nisip negru de la Vík, laguna glaciară Jökulsárlón.
 • Sezon: Cele mai bune luni pentru a vedea aurora în Islanda sunt între septembrie și martie.

Suedia: Abisko

Abisko, situat în nordul Suediei, este un loc renumit pentru observarea aurorelor boreale. Parcul Național Abisko găzduiește Stația de Cercetare Aurora Sky, un centru dedicat studierii și observării acestui fenomen.

 • Cazare: Stația Aurora Sky oferă cazare și ghiduri specializate pentru observarea aurorei.
 • Clima: Datorită poziției sale geografice, Abisko are un microclimat favorabil cu cer senin frecvent, ideal pentru observarea luminilor nordului.

Finlanda: Laponia

Laponia, regiunea nordică a Finlandei, este cunoscută pentru peisajele sale de iarnă și aurora boreală. Stațiunile de schi și cabanele de lemn oferă un cadru perfect pentru a te bucura de acest spectacol.

 • Activități: Tururi cu snowmobilul, safari cu reni și vizite la fermele de husky sunt activități populare.
 • Cazare: În Laponia, există hoteluri de gheață și igluuri de sticlă care permit observarea aurorei direct din camera de hotel.

Canada: Yukon și Teritoriile de Nord-Vest

Canada oferă unele dintre cele mai bune locuri pentru a vedea aurora boreală, în special în Yukon și Teritoriile de Nord-Vest. Whitehorse, capitala Yukon, este un loc popular pentru turiștii care doresc să vadă acest fenomen.

 • Tururi ghidate: Există numeroase tururi ghidate care oferă transport și echipament necesar pentru observare.
 • Aventură: Pe lângă aurora boreală, aceste regiuni oferă și oportunități de drumeții, pescuit și explorare a sălbăticiei canadiene.

Alaska, SUA: Fairbanks

Fairbanks, Alaska, este considerat unul dintre cele mai bune locuri din Statele Unite pentru a vedea aurora boreală. Orașul este situat în apropierea Cercului Polar Arctic, oferind condiții ideale pentru observare.

 • Sezon: Cele mai bune luni pentru a vedea aurora sunt între septembrie și aprilie.
 • Facilități: Fairbanks are multe hoteluri și centre de observare a aurorei, precum și tururi ghidate.

Scoția: Insulele Shetland și Orkney

Scoția, deși nu este la fel de cunoscută pentru aurora boreală ca alte locații nordice, oferă totuși oportunități bune de observare. Insulele Shetland și Orkney sunt locații ideale pentru a vedea luminile nordului fără a părăsi Marea Britanie.

 • Vreme: Deși vremea poate fi imprevizibilă, nopțile clare de iarnă oferă ocazii excelente de observare.
 • Cultură: În plus față de aurora boreală, aceste insule au o bogată istorie și cultură vikingă, oferind o experiență completă.

Groenlanda: Kangerlussuaq

Kangerlussuaq, situat pe coasta de vest a Groenlandei, este un alt loc minunat pentru a vedea aurora boreală. Regiunea este cunoscută pentru cerul său senin și absența poluării luminoase.

 • Activități: Vizitatorii pot explora ghețarii, pot participa la tururi cu sania trasă de câini și pot vizita comunitățile locale inuit.
 • Sezon: Perioada optimă pentru observare este între septembrie și aprilie.

Observarea aurorei boreale este o experiență unică, care necesită planificare și o doză de noroc. Fiecare dintre aceste locații oferă condiții și activități care îmbogățesc călătoria, făcând din fiecare expediție una de neuitat. Planifică-ți călătoria ținând cont de sezonul de observare și bucură-te de magia aurorei boreale în unul dintre aceste locuri de vis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *